
När ska man börja dricka rosé?
Vinkompassen
2025-04-22
1minRosé är vårens och sommarens mest självklara följeslagare – men den förtjänar en plats på bordet långt tidigare än första grillkvällen. Så fort solen värmer nästippen och ljuset dröjer sig kvar lite längre om eftermiddagen, är det dags att korka upp.
Vårsol, primörer och rosé – en perfekt trio
När vårens första solstrålar tittar fram i mars eller april, då vaknar också längtan efter lättare smaker. Rosévin passar utmärkt till säsongens första vårprimörer som sparris, färskpotatis, ramslök och späda sallader. Välj ett friskt och bärigt rosévin – gärna från Provence eller norra Italien – och servera det svalt, runt 8–10 °C.
Rosévin är en underbar matchning till:
- En ljummen potatissallad med örter och kapris
- Pocherad kyckling med citron och primörgrönsaker
- En bricka med getost, honung och tunna skivor lufttorkad skinka
Rosé är mer än bara sommarvin
Det är lätt att tänka på rosé som ett tillfälligt sommarvin för altan och picknick – men rosé har betydligt mer bredd. Ett kraftigare rosé, gärna med lite fattoner eller från druvor som grenache, syrah eller tempranillo, gör sig utmärkt även till vårens första grill med lamm, lax eller grillade grönsaker.
Bubblande rosé – fest året om
Glöm inte det mousserande rosévinet! Det är en upplyftande start på en vårmiddag, eller ett elegant sällskap till brunchrätter som äggröra med tryffel, räksnittar eller gravad lax. Bubblor med bärig syra piggar upp vilken vardag som helst.
Att tänka på
Rosévin handlar inte bara om säsong, utan också om stämning. Är det en solig lördag i mars? Öppna flaskan. Är du sugen på något fräscht till fiskgratängen i april? Ta fram ett rosé. Den passar ofta där vitt vin gör sig bra – men adderar en annan typ av fruktighet.
Kom ihåg:
- Serveringstemperatur: 8–10 °C för friska, lätta roséviner. 10–12 °C för mer smakrika, fatlagrade varianter.
- Matmatchning: Grönsaker, kyckling, skaldjur, mild ost – undvik tunga, feta eller kryddheta rätter.
- Drickfönster: Rosé är oftast som bäst ungt – drick gärna samma år som det släpps.
Så – när ska man börja?
Så fort tanken slår dig. För när ”mars, april har knopp i håret”, då har rosé redan fått plats i kylskåpet – eller åtminstone i bakhuvudet. Det är sällan en exakt dag, men ofta samma vecka som Valborgsplanerna drar igång och färskpotatisen gör entré i butiken.
Rosén kommer inte med ett startskott. Den smyger sig in – och plötsligt känns allt lite mer vår. Fler rosétips – och flaskor som smakar precis så – hittar du på Vinkompassen.se.